KAFEJNĪCA PIE PĒTERBAZNĪCAS

KONCEPCIJA

Ņemot vērā, ka ēka ir paredzēta kā pagaidu būve – teritorijas esošā situācija nosaka apjoma formas veidošanos – prasītā būves platība, esošie koki, pieslēgšanās iespējas ceļiem, kā arī prasība attālināties no baznīcas priekšlaukuma. Šo faktoru ietekmē apjoms izvietojams Tīlmaņa dzīvojamo ēku iekšpagalma pusē. Lai iegūtu izteiksmīgāku apjomu, paredzēts izveidot akcentus atļautā maksimālajā augstumā 3,5m pret priekšlaukumu, un iekšpagalma fasādi samazināt līdz 2,9m. Apjoms vizuāli tiek nodalīts divās daļās – vizuālās informācijas centrs un kafejnīca, kas tiek savienoti ar kopīgu pārkari. Esošā apbūvē dominē sarkanīgi, sarkanbrūni, pelēcīgi toņi, lai apjoms nekontrastētu ar esošo vidi projektējamā ēka paredzēta tumši brūna.

NOVIETNE

Ēku paredzēts novietot attālināti no Sv.Pētera baznīcas priekšlaukuma. Pret dzīvojamo ēku pagalmu fasādi paredzēts būvēt pa sarkano līniju. Nav iespējams turpināt perimetrālo apbūvi pret Monētu ielu koka dēļ. Fasāde pret Skārņu ielu 7 paredzēts veidot gar esošo asfaltēto ceļu, pa kuru tiks apkalpota arī kafejnīca – piegāde, atkritumu savākšana, pārvietojamo tualešu apkopšana. Apjoms pret baznīcas priekšlaukumu ir ievirzīts uz iekšu, attālinoties no esošiem kokiem, kā arī iegūstot priekšlaukumu projektējamai ēkai.

FUNKCIONĀLAIS ZONĒJUMS

Vizuālās informācijas centrs un kafejnīca ir telpiski savienotas ar ieejas mezglu un kopīgs sanmezglu bloks. Ņemot vērā, dažādos darba laikus, informācijas centru ir iespējams noslēgt ar atbīdāmu sienu. Kafejnīcas zāle ir veidota pret Sv.Pētera baznīcas priekšlaukumu. Virtuves telpas projektā nav detalizētas, tas paredzēts pēc virtuves tipa definēšanas, pēc kā vajadzībām tiks izstrādāta virtuves tehnoloģiju projekts. Virtuves telpas ir sasaistītas ar segtu ārtelpu, kur paredzēts izveidot atkrituma konteinerus un caur kuru var tikt veikta piegāde. Papildus maksas tualetes ir paredzēts izvietot apjomā, paredzot atdalītu telpu. Nekāda aktīva saimnieciskā darbība pret Tīlmaņa dzīvojamo māju iekšpagalmu netiek paredzēta.

TERITORIJAS LABIEKĀRTOJUMS

Daļu esošās betona apmales paredzēts demontēt. Ēkas priekšlaukmu paredzēts bruģēt ar Vecrīgas bruģi, pieslēdzoties pie laukuma esošā bruģa. Segumu atkāpe no koka stumbriem r=1,5m. Segtās ārtelpas paredzēts ieklāt betona plāksnes līdz esošam asfalta segumam. Siltajā periodā paredzēts izvietot terasi teritorijas sarkanās līnijas robežās. Terases rakstu paredzēts veidot ar trīsstūru rakstu. Gar terases malu paredzēts izveidot soliņus, jo esošā pilsētvide tādus nepiedāvā un šobrīd tūristi kā atpūtas solu izmanto betona apmali. Terasei ir paredzēts panduss vides pieejamībai. Terases dēļi paredzēti tumši brūnā tonī. Teritorijā esošās ceļa zīmes paredzēts demontēt. Esošo „Rīgas gaisma” gaismas stabu projektā paredzēts saglabāt, jo nav pieejama informācija par iespēju demontēt vai pārvietot.

APDARES MATERIĀLI

Fasādes apdare paredzēta no TERSPA METEON vai analogām apdares loksnēm ar dekoratīvu koka virsmu, tumši brūnā krāsā. Loksnes paredzēts veidot trīsstūra formātā, iegūstot rakstu. Fasāde pret dzīvojamo māju pagalmu ir paredzēta askētiska un noslēgta. Fasādē pret Sv. Pētera priekšlaukumu loksnes ir sagrieztas, veidojot atraktīvākas ieejas fasādes plaknes. Slēgtajām ārtelpām paredzētas loksnes ar perforējumiem gaisa apmaiņai. Nepieciešamajiem vēdināšanas gaisa ieņemšanas/ izmešanas caurules paredzēts pieslēgt pie fasādes un noslēgt ar perforētu paneli. Jumta pārkare paredzēta no no TERSPA METEON vai analogām apdares loksnēm, baltā krāsā.

Jumta apdarē paredzēts tērauda jumta segums ar dubulto valcprofilu. Lietus ūdeņu tekne un notekas paredzētas no metāla. Projekta priekšlikumā ir paredzētas divas notekas, abas relatīvi tuvu lietus kanalizācijas pilsētas tīkliem. Ēkas cokola apdare paredzēta no tērauda loksnes. Visi metāla elementi paredzēti tumši pelēkā tonī.

Logs no virtuves telpām paredzēts matēts, lai virtuve nav atvērta skatam no pagalma, bet apgaismo telpu. Iekštelpās uz grīdas tiek piedāvāts turpināt trīsstūra rakstu tumši brūnā krāsā un sienas, kā arī griestus paredzēt baltā krāsā.

APGAISMOJUMS

Sagrieztos paneļus paredzēts izgaismot no apakšas ar prožektortipa gaismekli, lai izceltu plakņu dažādos savērsumus. Jumta pārkarē paredzēts iestrādāt punktveida apgaismojumu, kas dot lokālu gaismu pie ieejas. Pa ēkas perimetru izvietoti vertikāli, nelieli gaismas ķermeņi.

KONSTRUKTĪVAIS RISINĀJUMS

Ēka paredzēta no koka konstrukcijām, pēc slodžu aprēķina precizējami šķērsgriezumi. Gar stiklotām fasādes daļām paredzēts izvietot koka kolonnas, kā arī vizuālās informācijas centrā. Jumta pārkari paredzēts iekārt koka kopnē.

Stadija: Konkurss

Autori: Jolanta Šaitere, Ēriks Valdmanis

Adrese: Pēterbaznīcas iela 37, Vecrīga

Gads: 2015