SCENOGRĀFIJA EVIJAS ŠAITERES PERSONĀLIZSTĀDEI “BACKBONE”

Rīgas modes nedēļas, 2016, ietvaros bija apskatāmā Evijas Šaiteres personālizstāde „Backbone”, kas ir urbānā apģērba kolekcija. Ekspozīcijas ideju un iekārtojumu veidojusi arhitekte Jolanta Šaitere, kas turpinājusi kolekcijas ideju, atspoguļojot to caur arhitektūras formām.
Kolekcijas autore raksta – “dubultais mugurkauls atspoguļo traucējošo anomāliju kā mūsdienu pārsātinājuma un intensitātes laikmeta refleksiju un nepieciešamību pēc spēcīgāka mugurkaula balsta”. Šāda problēma ir ļoti aktuāla pilsētniekiem ar ļoti straujo dzīves ritmu, un nesakārtota pilsētvide un vide to var tikai pastiprināt. Mūsdienās arhitektūrā bieži sastopamies ar ārēji dekoratīvām, tendenciozām formām, bet kas ir nefunkcionālas un greizas no lietotāja viedokļa. Risinot kolekcijas ekspozīciju, bija būtiski veidot fonu, kas papildina autores darbus un nekādā veidā nekonkurē ar tiem, bet papildina.
Līdz ar to radās ideja, veidot nosacītu telpu, vidi katram kolekcijas apģērbam. Šī ideja atspoguļojās askētiskos, ģeometriskos metāla rāmjos, kas ir izvietoti uz telpas mugurkaula, kas ir atvasināts no kolekcijas nosaukuma un koncepcijas – Backbone. Metāla rāmis atveido cilvēka telpu, kas mūsdienās nereti ir izkropļota un nomācoša. No tā ir atvasināta rāmja ģeometrija, kas ir sagrozīta un no atsevišķiem skatpunktiem rada maldīgu priekšstatu par telpu. Kolekcijā tiek izmantotas lentas, kas izvijas caur apģērbu un tās parādās arī uz rāmjiem. Lentas simbolizē šo abpusējo saindēšanos. Pa visiem telpas griestiem tiek rādīta videoprojekcija, kas tika radīta kolekcijas modes skatei.
“Backbone” kolekcija sastāv no ready-to-wear (no angļu val. gatavs valkāšanai) apģērba komplektiem. Tas galvenais iedvesmas avots ir beļģu mākslinieces Berlindes Brukeres (Berlinde de Bruyckere) zilgana vaska skulptūra ar dubulto mugurkaulu. Kolekcijā mugurkaula skriemeļi tiek atveidoti apģērbā kā izvirzījumi, simulējot kaulu transformāciju dizaina elementos, rekonstruējot jaunu ķermenisko apjomu, miesas balsta skeletu. Izstrādātais audums ar reljefu, atveido kaula skriemeļa ideju un atkārtojas ritmiski dažādās ķermeņa zonās. Apģērba skulpturālā savienošanās ar telpu un arhitektūru tiek panākta, izmantojot krītošus un pārklājošus ēnu laukumus, kuri harmonizē un veido atmosfēru un noteiktu ritmu. Formu tīrība un laukumu estētika raksturo kolekcijas veidolu un krasu tonalitāti.
Evija Šaitere ir jauna Latvijas modes māksliniece – Latvijas Mākslas akadēmijas dizaina nodaļas, modes mākslas apakšnozares maģistrantūras studente, mecenātes Ināras Teterevas stipendiāte māksla. 2016. gada jūnija māksliniece ar kolekciju “Backbone” uzvarēja un ieguva Honkongas labāka Dizaina balvu Starptautiska dizaina konkursa “Fashion Future For Hong Kong 2016”.

Scenogrāfija: Jolanta Šaitere

Īpašu mūzikas ciklu “Timeless Salience” kolekcijai radījusi komponiste Aija Alsiņa.

Video projekciju “The Circled Rib” – multimediju māksliniece Dee.

Scenogrāfiju papildina fotogrāfijas no kolekcijas “Backbone” nakts fotosesijas Rumbulas lidlauka.

Fotogrāfe: Madara Šaicane, Modele: Liene Baikova (Vacatio Model Management).

Izstādes kuratore – Ieva Niedre

Laiks: 29.10.-03.11.2016.